Wybór patelni może być wyjątkowo skomplikowany – duża liczba ich rodzajów oraz zalanie rynku przez naczynia niskiej jakości sprawiają, że dokonanie odpowiedniego wyboru jest trudne. Z naszego poradnika dowiesz się kilki przydatnych informacji, które pomogą Ci w zakupach.
Jak wybrać najlepszą patelnię?
To, do czego planujesz używać patelni, powinno decydować o rodzaju wybranego naczynia, a często lepiej jest mieć więcej niż jedną do użycia w różnych sytuacjach. Aby pomóc Ci w dokonaniu wyboru, oto kilka wskazówek, które należy wziąć pod uwagę.
Posiadanie dobrej patelni w swoim arsenale naczyń kuchennych jest koniecznością. Dobre naczynia poradzą sobie z prawie każdym zadaniem, od gotowania jajek po smażenie, smażenie, duszenie i wiele innych. Dzięki tej wszechstronności możesz ugotować wszystko, od jajka sadzonego po pełnowartościową paellę z kurczaka.
Liczba możliwości wyboru patelni może być jednak nieco przytłaczająca. Patelnie są dostępne w różnych rozmiarach i materiałach, więc trudno jest określić, która patelnia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. W tym przewodniku po patelniach przyjrzymy się zaletom i wadom każdego rodzaju naczynia.
Zanim wydasz pieniądze na nową patelnię, powinieneś zadać sobie kilka pytań. Czy planujesz używać patelni tylko na kuchence, czy chcesz używać jej również w piekarniku? Czy użyjesz jej do różnych zadań związanych z gotowaniem, czy po prostu próbujesz gotować jajka? Czy lekka patelnia jest dla Ciebie ważna? Czy musi być wystarczająco duża, aby ugotować obiad dla czterech osób? Te odpowiedzi pomogą Ci znaleźć najlepszą patelnię, która będzie odpowiadać Twoim potrzebom.
Zapoznaj się z naszymi wskazówkami dotyczącymi wyboru najlepszej patelni i rozważ wady i zalety każdego rodzaju tych naczyń.
Patelnie nieprzywierające
Patelnie te są zwykle wykonane z aluminium i zawierają powłokę z PTFE lub teflonu, która zapobiega przywieraniu żywności do ich powierzchni. Są przeznaczone do gotowania takich produktów jak jajka, naleśniki, naleśniki czy ryby. Możesz ich używać do gotowania innych przedmiotów, ale nie są przeznaczone do użytku w wysokiej temperaturze.
Zalety patelni z nieprzywierającą powłoką:
nagrzewają się szybko,
żywność się nie przykleja,
są lekkie.
Patelnie ze stali nierdzewnej
Sama stal nierdzewna nie jest dobrym przewodnikiem ciepła, dlatego zalecamy używanie trójwarstwowych patelni, które łączą ze sobą wiele warstw metalu. Taka konstrukcja sprawia, że patelnie te są cięższe niż patelnie jednowarstwowe, ale nadal są lżejsze niż żeliwo. Patelnie ze stali nierdzewnej doskonale nadają się do smażenia i duszenia mięsa lub przygotowywania sosów na patelni czy gotowania potraw w piekarniku.
Zalety patelni ze stali nierdzewnej:
trwałe, o długiej żywotności,
można myć je w zmywarce,
odporność na rdzę i zarysowania.
Wady patelni ze stali nierdzewnej:
wysoka cena (zwłaszcza patelnie trójwarstwowe),
są ciężkie.
Podsumowanie
Nie da się ukryć, że rynek proponuje wiele rodzajów patelni. Profesjonalne sklepy, takie jak na przykład Prymus AGD, mają w ofercie szerokie spektrum tych naczyń. Z pewnością wszyscy znajdą patelnię spełniającą konkretne, indywidualne potrzeby.
*Artykuł sponsorowany