Jak jeść zdrowo i tanio?
Istnieje kilka świetnych trików, dzięki którym zaoszczędzisz pieniądze, a do tego zyskasz pewność, że jesz zdrowo i tanio. Przede wszystkim zadbaj o zero waste. Wykorzystaj resztki, bo dzięki nim również możesz stworzyć wiele smakowitych potraw i ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia. Dobrym przykładem jest mięso. Zostało Ci trochę kurczaka z obiadu? Wykorzystaj go do sałatki, zapiekanki lub kanapki. Masz za dużo ugotowanego ryżu? Następnego dnia przygotuj smażony ryż z warzywami.
Rozwiązaniem może też być tani catering – dieta pudełkowa np. ze strony zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lodz/. Wtedy zapłacisz ok. 50-60 zł za jedzenie na cały dzień, a przy tym zyskasz pewność, że nie marnujesz jedzenia.
Co jeszcze możesz zrobić, żeby zaoszczędzić? Świetnym rozwiązaniem są jednogarnkowe dania np. warzywny gulasz, potrawka z kurczakiem i ryżem oraz dania na bazie kaszy. Takie potrawy są tanie, szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę sycące.
Pomysły na tani obiad dla całej rodziny
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka apetycznych przepisów na obiad. Posiłki są pożywne, smaczne i tanie. Przy zakupach koniecznie sprawdź promocje w marketach i sklepach. Warto sprawdzać różne gazetki i korzystać z różnych promocji – wtedy obiad będzie tańszy.
Chrupiące placki z cukinii
Placki z cukinii to świetny pomysł na sezonowy obiad, gdy kupisz cukinię za mniej niż 3-4 zł za kilogram. Sprawdź nasz pyszny przepis!
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 mała cebula,
- sól, pieprz i olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut;
- odciśnij cukinię z nadmiaru wody;
- cebulę drobno posiekaj i dodaj do cukinii;
- dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj;
- placki z cukinii przygotuj w piekarniku (wtedy dodaj też 2 łyżki oleju do ciasta) lub na patelni (wcześniej rozgrzej odrobinę oleju);
- smaż, aż placki będą złociste lub piecz przez 15 min z każdej strony.
Gęsty gulasz z soczewicy
Czas na pomysł na jednogarnkowe danie, które właściwie robi się samo. Wystarczy dodać ulubione składniki. Przekonaj się, jak przyrządzić ten tani obiad.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz i olej do smażenia.
Przygotowanie:
- cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę pokrój w kostkę;
- podsmaż na oleju cebulę i czosnek;
- dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut;
- przypraw i wymieszaj;
- dodaj soczewicę, pomidory z puszki i zalej całość wodą, aby przykryła składniki;
- gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka;
- podawaj z ryżem, kaszą lub chlebem.
Chcesz zjeść tanio bez gotowania? Spróbuj catering dietetyczny np. zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kalisz/