Wszystko, co powinieneś wiedzieć o witaminie C

Kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dzięki swoim właściwościom z łatwością dociera do tkanek organizmu, jednak nie jest w nich magazynowany. Oznacza to, że przedawkowanie witaminy C jest praktycznie niemożliwe, ale jej niedobór wciąż jest problemem wielu kobiet i mężczyzn. Poznaj właściwości kwasu askorbinowego i sprawdź, kto powinien go suplementować.
  • 02.02.2024 14:32
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o witaminie C

Witamina C – dlaczego jest tak ważna?

Produkty spożywcze bogate w witaminę C powinny stanowić jeden z kluczowych składników naszej diety. Korzyści zdrowotne wynikające z suplementacji kwasu askorbinowego obejmują poprawę odporności, lepsze krążenie, czy zdrową cerę. Najważniejsze zadania witaminy C to:

  • Wspieranie układu immunologicznego oraz zmniejszanie ryzyka występowania powikłań po grypie.
  • Obrona przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników.
  • Udział we wzroście oraz regeneracji komórek.
  • Minimalizowanie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

Suplementacja witaminy C jest szczególnie ważna w kontekście niedoboru żelaza, ponieważ preparaty zawierające ten pierwiastek stają się lepiej przyswajalne w połączeniu z kwasem askorbinowym.

Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy C?

Dobrym źródłem witaminy C są produkty roślinne. To one skrywają najlepszą, naturalną postać kwasu askorbinowego. Nie bez powodu dietetycy sugerują, aby każdego dnia spożywać 5 porcji owoców i warzyw. Rosnąca popularność restauracji typu fast-food oraz intensywny, stresujący tryb życia sprawiają, że wiele osób zapomina o tym, jak ważna jest zdrowa i zróżnicowana dieta. Jadłospis obfitujący w dania wysoko przetworzone sprawia, że coraz więcej kobiet i mężczyzn ma problemy z niedoborem witaminy C. To bardzo niepokojąca informacja, jednak istnieje prosty sposób, aby skutecznie poradzić sobie z awitaminozą. Wystarczy sięgnąć po suplementy diety zawierające kwas askorbinowy. Najszerszy wybór takich produktów oferuje hurtownia suplementów diety, ale znajdziemy je również w aptece, czy sklepie internetowym o podobnej specjalizacji.

Nie tylko cytryna, czyli najlepsze źródła dobroczynnej witaminy

Witamina C występuje głównie w owocach i warzywach. Które produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, jeśli zależy nam na odpowiedniej dawce kwasu askorbinowego? Warto sięgać po:

  • pomarańcze, cytryny i grejpfruty,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • pomidory,
  • paprykę,
  • brokuły i kalafior,
  • brukselki,
  • kiszonki.

Najlepiej wybierać świeże i surowe produkty, których nie trzeba poddawać obróbce cieplnej. Każde smażenie, pieczenie, czy gotowanie zmniejsza stężenie witaminy C i sprawia, że posiłki stają się mniej wartościowe.

Rozsądna suplementacja – jak często można przyjmować preparaty z witaminą C?

Ponieważ witamina C w nadmiarze jest wydalana z organizmu, to w teorii nie musimy przejmować się jej przedawkowaniem. Zdaniem dietetyków maksymalny tolerowany poziom spożycia kwasu askorbinowego wynosi 2000 mg dziennie. Po przekroczeniu tej dawki mogą wystąpić pewnie skutki uboczne, takie jak ból brzucha i biegunka. Dobowa porcja witaminy C powinna odpowiadać naszej wadze – przeciętne zapotrzebowanie na tę substancję wynosi 1 mg na każdy kilogram masy ciała.

--- Artykuł sponsorowany ---