Czy musisz wprowadzić zmiany w swojej diecie ze względu na zdrowie układu odpornościowego?
Wszystko zależy przede wszystkim od tego, w jaki sposób się aktualnie odżywiasz. Szczególnie powinieneś pamiętać o zachowaniu prawidłowej ilości dziennych posiłków.
Staraj się jeść szeroką gamę owoców i warzyw, aby zapewnić sobie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje twój układ odpornościowy. Każdy mikroskładnik odżywczy pełni zupełnie inną rolę w naszym układzie odpornościowym.
Owoce i warzywa mają w swoim składzie olbrzymią ilość witamin, minerałów i związków chemicznych zwanych fitochemikaliami, które są przekształcane przez mikroby jelitowe w korzystne metabolity zwalczające stany zapalne w organizmie. Kolor rośliny określają zawarte w niej fitochemikalia, a dodatkowo mogą mieć związek z pozytywnymi korzyściami dla układu odpornościowego. Im większa jest różnorodność roślin o różnych kolorach, które jesz, tym więcej rodzajów fitochemikaliów sobie dostarczasz. Rośliny o czerwonym, pomarańczowym, żółtym, czy też zielonym kolorze zawierają karotenoidy, które są związane ze zwiększaniem odporności. Dowody na korzyści płynące z fitochemikaliów dla odporności nie są rozstrzygające. Odpowiednio zbilansowany, zdrowy catering dietetyczny również zapewni Ci dostarczenie do organizmu wszystkich tych składników.
Jakie składniki odżywcze szczególnie sprzyjają Twojej odporności?
Białko jest potrzebne do budowy przeciwciał i komórek układu odpornościowego. Ponadto niektóre aminokwasy tworzące białka są ważnymi paliwami dla komórek układu odpornościowego. Natomiast witamina A pomaga regulować układ odpornościowy i chroni organizm, utrzymując zdrową skórę i tkanki w jamie ustnej, żołądku, jelitach i układzie oddechowym. Witamina C z kolei zapobiega przedostawaniu się obcych drobnoustrojów. Witamina C jest również przeciwutleniaczem, który chroni komórki (np. komórki układu odpornościowego) przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Witamina E działa jako przeciwutleniacz, chroniąc błony komórkowe przed uszkodzeniami. Witamina D pomaga aktywować komórki odpornościowe i odpowiednio regulować ich funkcję.
Cynk jest nam potrzebny do gojenia się ran i rozmnażania komórkowego, co jest ważne w syntezie nowych komórek układu odpornościowego. Jak się okazuje także spożywanie odpowiednich płynów (wody) i elektrolitów, takich jak sód, potas i chlorki, pomaga regulować temperaturę ciała.
Zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki zapewni Ci dieta pudełkowa Body Chief. Zdrowy, fit catering pozwoli Ci dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość posiłków dziennie, uwzględniając wszystkie niezbędne składniki odżywcze - sprawdź na stronie https://bodychief.pl/dieta-pudelkowa/wrzesnia.
- Artykuł sponsorowany